Test dig selv: Er du dansker?

Af Mathilde Walter Clark
Metroxpress, 9 juni 2006

Copyright © Metroxpress og Mathilde Walter Clark 2006. Brug af papirkopier/prints til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner eller i erhvervsmæssig sammenhæng er kun tilladt efter aftale med Copydan Tekst & Node og inden for aftalens rammer.

Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i sidste uge at indføre en prøve, som skal afgøre, hvem der kan blive danskere og hvem, der ikke kan. Imellemtiden sidder kloge mennesker rundt omkring på universiteterne og rumsterer med store spørgsmål som kulturel og national identitet, findes den - og i så fald under hvilke forudsætninger og hvad består den i. Visse politikerne, kan vi slutte, har ikke den slags skrupler. De vedtager blankt, at en indfødsretsprøve skal bestås, før man kan udlevere statsborgerskab til en indvandrer - uden på forhånd at have gjort sig ideer om, hvordan sådan en prøve skal se ud.

Man har givet Rikke Hvilshøj frie hænder til at skrue den sammen. Nu er det i sig selv skræmmende, at nogen har givet Rikke Hvilshøj frie hænder til noget som helst. Derfor har Krarup og Langballerne været så venlige at træde til med forslag. Krarup synes således, at prøven skal indeholde spørgsmål om, hvad Reformationen betød, hvad forskellen er på Kristendom og Islam, og om hvilke bygninger Chr. IV har rejst.

I sig selv er det absurd at forestille sig diverse post-traumatiske og stressede ansøgere i statsborgerskab blive hørt i rundetårn og Luther, ligesom det er tvivlsomt overhovedet at aflægge en prøve i danskhed, som ikke engang danskere kan bestå. Her er derfor som en service til MetroXpress’ læsere en test-prøve, som kan give et fingerpeg om, hvordan det står til med danskheden. (Ikke kigge i resultaterne!)

Hvad er en ‘frikadelle’?
a) En dansk egnsret
b) En studievært fra 80’erne ved navn Jarl Friis Mikkelsen
c) Gud

Hvad er det mest danske slik?
a) Øl
b) Negerhoveder
c) Negerboller

Hvem er Gud?
a) Øl
b) Ytringsfrihed
c) En dansk egnsret

Hvad drikker Mærsk McKinney Møller?
a) Øller
b) Kaffe
c) Cognac

Hvad er den mest danske sang nogensinde?
a) Øl er Gud
b) Kære lille mormor
c) Jeg maler byen rød

Hvad må danske muslimer finde sig i?
b) Spot
c) Hån
d) Latterliggørelse
a) Alle ovenstående

Hvad er det mest danske i udlandet?
a) Øl
b) Ole Henriksen
c) Mallorca

Svarene på testen er: Flest a): Du er meget dansk. Bliv ved med det. Flest b): Du er rimeligt dansk, men man kan altid blive lidt danskere. Send en mail til Integrationsminister Rikke Hvilshøj og spørg hvordan: inm@inm.dk. Flest c): Du er ikke så dansk, som du kunne være. Ring til Rikke Hvilshøj, og spørg hvordan du bliver rigtig dansk på 33 92 33 80. Det haster.