Så fat det dog din Perle!

Af Mathilde Walter Clark
MetroXpress 23. Januar 2009

Copyright © MetroXpress og Mathilde Walter Clark 2009. Brug af papirkopier/prints til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner eller i erhvervsmæssig sammenhæng er kun tilladt efter aftale med Copydan Tekst & Node og inden for aftalens rammer.

Forleden dag stod politichefen i tv med kuglerunde, blå øjne og forklarede, at én af hendes betjente skam havde kaldt en palæstinensisk demonstrant ‘perle’ og ikke – som ellers var blevet misopfattet – ‘perker.’ “Perle?” spurgte hun retorisk sig selv. “Det kan måske godt lyde lidt underligt at sådan at sige ‘perle’ til nogen. Men det har jeg altså ladet mig fortælle, er en helt almindelig ting betjentene kalder ‘de unge mennesker’.” Og så smilede politichefen sødt til fotografen med kridhvidt perkersmil.

Det er godt, at der nu bliver sat en rigtig undersøgelse i gang, så vi kan få manet de ubehagelige mistanker om politiracisme og korruptionslignende selvbeskyttende (hm, ja, ‘panser’ synes at være et godt ord her) der unægteligt melder sig i sager som disse, i jorden én gang for alle. Så kan de fatte det, de perler!

Sagen er blevet sendt til orientering hos Statsadvokaten for København og Bornholm. Det er ikke til at læse ud af rigsadvokatens hjemmeside, hvem han er, men lad os håbe, at det er et ordentligt menneske med fornuften på sin side, som kan se den gode – omend uortodokse – mening i at kalde folk for perler.

Jeg tænker mig, at Statsadvokaten kommer fra et godt kvarter, hvor de perkermorshvide Centurion-cykler står i garagen, hvor perkergrusen altid er nyrevet, og fruerne går med lange perkerkæder, som de har arvet fra deres mødre. Og om morgenen ligger friske dugperkerne i græsset, og om aftenen, når Statsadvokaten kommer hjem, bliver der serveret hakkebøffer med perkerspelt, for man er også moderne, og det skulle ifølge Claus Meyer være så sundt med de gamle nordiske kornsorter. Og til nytår drikkes Dronningens skål i høje, perkende krystalglas, mens man skyller efter med nyåbnede perkerøsters. Og børnene kommer hjem fra skolen i højt perkerhumør med gaver: nøgleringe lavet af grønlandske perkere.

Nu har jeg bladret lidt i ordbogen for at se, om der er andre og bedre bud på, hvad betjenten kan have sagt til den palæstinensiske perledemonstrant, og jeg kan ikke finde noget ord, der er så godt som ‘perle.’ L kommer som bekendt lige efter K, og betjenten har nok ikke sagt ‘pergola eller ‘permafrost’. Heller ikke ‘persienne’ eller ‘persille’ lyder rigtig. Nej, ‘perle’ må være det bedste bud. Det vil Statsadvokaten også kunne se.