Kaklerne rasler

Af Mathilde Walter Clark
MetroXpress d. 7. August 2009

Copyright © MetroXpress og Mathilde Walter Clark 2009. Brug af papirkopier/prints til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner eller i erhvervsmæssig sammenhæng er kun tilladt efter aftale med Copydan Tekst & Node og inden for aftalens rammer.

Sommeren er så småt bag os. Det meste af min er blevet tilbragt bag tykke slotsmure i Skotland som gæst af Mrs. Heinz, sammen med fem andre forfattere – alle fra Commonwealth-lande. Mrs. Heniz er en vaskeægte mæcen, noget jeg troede tilhørte en tid med drager og prinsesser. Men hun er også 98. Hun har penge som græs (det er hendes navn på ketchupflaskerne), hun elsker litteratur – og bruger sine penge på at holde den levende. Ikke i live, men levende.

På slottet bliver der sørget for os i alle ender og kanter. Det eneste, vi skal tænke på, er at skrive. Hvis man møder nogle af de andre på slottet i løbet af dagen, nøjes man med at nikke pænt. Vi går rundt i vores bobler til kl 18.30, hvor vi mødes til ‘Sherry in the Garden-Room.’ Efter middagen sidder vi i stuen og diskuterer tilstanden i ‘the Old Empire.’

Miss X står for operaen i Wales, Mr. Z er Nelson Mandelas højre hånd og kan fortælle mange spændende ting om sit land, som han mener har et demokrati i spitzklasse. Fordi de fik det så sent og under så svære omstændigheder, fik de lejlighed til at gøre det ordentligt, siger han. Kommer man over grænsen, er man omfattet af det. Derfor kommer mange over grænsen. Det lyder vildt, siger jeg.

Opholdet på slottet er slut, den generøse Mrs. Heinz venter nye gæster. Mr. Z skal til New York og arrangere fødselsdagskoncert for Nelson Mandela. Jeg skal hjem til gadekæret. Her finder jeg, at Pia K. har været ude og rasle med kaklerne. Nu vil hun være kulturminister. Slagordene fyger om hende som fluer om en kage, men der er ingen eksempler på noget kunst siden Holger Danskes skæg groede fast til bordet. Hun fabler næsten manisk om lort på dåse (en fetish?). Pia K. tør ikke gå på biblioteket og låne Rifbjergs bøger af skræk for, at han skal tjene en krone! Ak, Gud har ikke fordelt generøsiteten lige. Småligheden når nye lavder.

Man må konstatere, at selvom sommeren har været lang, har hun ikke haft tid til at sætte sig ind i det område, hun nu vil være kulturminister for. Men: Pia kan roligt låne Rifbjergs bøger. Kronerne falder slet ikke efter udlån.

Jeg får sådan lyst til at anbefale Pia K. at gæste Mrs. Heinz. Man bliver så mild og rund af at møde andres generøsitet. Desuden har hun et godt kunstbibliotek, hvor man finder ud af, at kunst er meget andet end lort på dåse.