Ejendomsmæglernes ABC


(Husenes bedemænd)

Af Mathilde Walter Clark
Alt for Damerne 36/ 2006

Copyright © Alt for Damerne og Mathilde Walter Clark 2006. Brug af papirkopier/prints til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner eller i erhvervsmæssig sammenhæng er kun tilladt efter aftale med Copydan Tekst & Node og inden for aftalens rammer.

Jeg har gået og syslet med, hvad undervisningen på ejendomsmæglerskolen består i. Modul 1: låse og nøgler – teori og praksis. Her lærer man først, hvordan den helt almindelige ruko-nøgle virker fulgt op af praktiske øvelser. Senere hen i forløbet øver man sig med de sværere systemlåse og de dér tricky døre, hvor man skal vippe håndtaget op, før man låser efter sig. Modul 2 og 3 er sprogmoduler. Her lærer man at tale og skrive fuldstændigt som en ejendomsmægler. Første sprogmodul er alene dedikeret brugen af ordet ‘unik’. Hvis man kan få det ord ind i hver eneste sætning, man bruger, har man bestået og kan fortsætte på modul 3. Et eksempel: ‘Unik beliggenhed’ er ejendomsmæglersk for ‘eneste hus på grunden’, ‘unikke lysindfald’ betyder ‘der er et vindue’ osv. På modul 3 lærer man at: ‘alt inventar skal rives ud og erstattes med nyt’ hedder: ‘iatandsat med respekt for den originale indretning’ og den slags. På modul 4 (Hvordan Man Køber Den Rette Audi), lærer man, at det ikke er nok, at bilen er sort, er stor og har tonede ruder, men også at den altid, altid, altid skal være dyrere, større og mere flashy end enhver potentiel købers bil. På det femte og afsluttende modul lærer man, hvordan man forlanger 150.000 kroner for at sælge et hus, uden at komme til at hoste eller se sjov ud i ansigtet.

Da jeg var i Mexico for at researche til min roman, stødte jeg på en ejendomsmægler, som ikke kunne finde ud af at åbne døre. (Jeg forestiller mig, at hun dumpede modul 1 – men bestod de andre moduler). Det var også lige meget. Hun havde en assistant til at låse døre op. Assistenten havde fri, så jeg måtte selv træde til med nøglebundtet.

Herhjemme er det ingen hemmelighed, at de er nogle kæmpefuskere. Også det er lige meget. Se bare Norvig & Nørrisgaard, de glade svindlere. De er berømte! De bliver interviewet i medierne som ekspertvidner hver gang boligmarkedet slår en prut. Det svarer lidt til at spørge Kurt Thorsen ud om entrepreneur-branchen. Når man cykler rundt inde i byen kan man se deres karikaturtegninger i Nybolig-annoncerne bagpå alle busserne. Og de er ikke alene. Det er helt almindeligt, at ejendomsmæglerkæderne annoncerer for Ejendomsmægleren (med stort) og ikke de huse, de skal sælge. Nord for København findes en allestedsnærværende ejendomsmægler, der hedder Jesper Et-eller-andet. Jesper Et-eller-andet er i biografreklamer, på kæmpe husfacader, i annoncer – allevegne. Jeg er begyndt at mistænke Jesper Et-eller-andet for at være Gud. Jeg har ham mistænkt for selv at nære samme mistanke.

Af en eller anden årsag er ejendomsmæglere gået hen og blevet tiernes svar på halvfemsernes mode-kokke. Spørg mig ikke hvordan eller hvorfor. Kokkene gjorde det, at de fornyede vores køkken og vores forhold til kvaliteten af de varer, vi brugte. Ejendomsmæglerne er sælgere af meget store ting, de er nødvendige, og det er fint, at de er der. Man har bare ikke lyst til at være konfronteret med dem hele tiden. Hvornår kommer konceptprogrammet, hvor bedemænd dyster om at sminke et lig?

Hør f.eks., hvordan der ublut fuskes rundt på ejendomsmæglerkontorerne. Jeg skulle sætte min lejlighed til salg og underskrive en salgsaftale med mægleren. Mægleren havde sneget et ekstra punkt ind i kontrakten. Det gik ud på, at han skulle have flere penge, hvis han kunne sælge dyrere, end han havde vurderet den til. (Lidt som hvis man gik ind i en butik og sælgeren lykkedes at få nogen prakket varen på til flere penge, end det prisen lød på!) Mig (velvidende at det var noget fusk): Hvad så hvis du ikke kan sælge til prisen – får jeg så noget af dit salær? Mægleren (overrasket): Nej, nej! Det er to heeeeelt forskellige ting! Jeg var enig. Det var forskellen mellem fairness og fusk. Jeg sagde til mægleren, at han var en kæmpe fusker. Det er mit job, sagde han smilende. Der skal jo være lidt motivation! Modul 6: Hvordan man fusker og har det helt fint.