Hjælp! Jeg mangler voksenpoint!

Af Mathilde Walter Clark
Alt for Damerne 2004

Copyright © Alt for Damerne og Mathilde Walter Clark 2004
Brug af papirkopier/prints til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner eller i erhvervsmæssig sammenhæng er kun tilladt efter aftale med Copydan Tekst & Node og inden for aftalens rammer.

Det er lige gået op for mig, at jeg har alt for få voksenpoint. Hvis jeg tæller dem sammen (hvad jeg ikke har mod til), er jeg ikke engang sikker på, at jeg har lov til at stemme eller drikke øl.
Mine venner er ellers godt på vej til at skrabe nogle imponerende pointsummer sammen. Hvis det var matador, ville jeg have et meget lille hus i den modsatte ende af Esplanaden og Vimmelskaftet med overhængende fare for, at jeg ryger ud i næste runde.

Jeg er håbløst bagud.

Tag nu bare min veninde, der sammen med kæresten har fået barn nummer to, ejer to svenske biler, der ikke er Volvo (jeg kan ikke engang huske navnet, hvilket afgjort giver minuspoint), har én dobbeltdækkerbarnevogn og én enkeltditto (fordi det er rart at der er en barnevogn til hver, når man går tur med kæresten). Hun ikke bare kan blepriserne i alle større supermarkedet (blepriser udløser øjblikkeligt gul førertrøje). Nej, hun har en særlig aftale med den lokale Irma om bleer til samme pris som i Føtex. Jeg bliver helt svimmel, når jeg tænker på, hvor mange voksenpoint det giver.

Så er der striben af veninder, som i øjeblikket sammenlægger lejligheder. Ja, der er tale om en hel stribe, som lige om lidt har dobbelt så mange kvadratmeter at boltre sig på. Godt nok har én af dem indtil videre brugt et halvt år på at eksperimentere med rådden naturmaling, en anden bor hos sin mor, mens sammenlægningen står på, og den tredje forsøger at skrive speciale på byggepladsen. Men sammenlægning giver unægteligt flere point end en toværelses.

Vil man lege denne leg derhjemme, skal man være opmærksom på, at visse ting godt kan give anledning til usikkerhed i pointuddelingen. Det giver minuspoint at køre på cykel med mindre det er fordi, man lader bilen stå for at komme i form. Ligesådan med poser under øjnene. Hvis de skyldes diskodans eller læsning, er det minuspoint. Men de rette poser er skam højstatus. Har man erhvervet dem ved overarbejde eller barnegråd, er der gode point at hente.

Andre uregelmæssigheder: Det giver point at være gift, men flere at være forlovet. Spørg mig ikke hvorfor. Sådan er spillet bare.

Det giver voksenpoint at bo på Amager eller andre steder, hvor der er kamp om pladsen for æresporte. Et barskab med flere slags likør giver point. Den, der har en flagstang, har trumfen. En flagstang kan ikke stikkes. Kan man indflette ordet ‘voksen’ i sine aktiviteter, er det selvsagt et hit, som nu min veninde, der for et par uger siden var på voksenweekend med sin mand. Jeg turde ikke engang spørge, hvad det gik ud på.

En banal ting som sofa giver point. Sådan en har jeg ikke, hvilket endnu engang bringer mig tilbage til, hvor jeg kom fra. I panik over situationens alvor, har jeg næsten lige købt gryder, hvilket nærmest var en pinlig fejl. Gryder goes without saying i voksenpointverdenen. Gryder er ikke noget, vi taler om. Det er noget, vi har. I spillet høster den type desperadoadfærd i bedste fald en række hovedrystende tsk tsk, men kan i sidste ende risikere at diskvalifcere én.

Måske duer jeg bare ikke til det spil. Hm. Måske er det alligevel ikke for sent at blive barnestjerne.

2004